Bezglutenowość
Dziś wszyscy wiemy, że gluten może być bardzo niebezpieczny dla osób, które mają alergię na
gluten lub też go nie tolerują, ale istnieje bardzo dużo kontrowersji wokół tematu spożywania glutenu
przez osoby zdrowe. Niektórzy twierdzą, że ta substancja ma bardzo negatywny wpływ na nasze
zdrowie nawet, jeśli nie cierpimy na nietolerancję lub alergię na gluten. Powstało trochę badań, które
wydają się potwierdzać taką tezę, choć znajdziemy też wiele innych, które tej tezie zaprzeczają. Nie
rozstrzygając tej dyskusji chcemy powiedzieć o tym jak my patrzymy na sprawy związane z glutenem.
Przenica jest najbardziej popularnym zbożem na świeci. Przez ostatnie dekady zwiększano
wydajność produkcji pszenicy między innymi przez liczne modyfikacje genetycznie. Metody jej uprawy
też są dużo bardziej przemysłowe (kwestia pestycydów), dlatego woleliśmy postawić na inne mniej
popularne w naszej diecie surowce, które nie są wytwarzane na tak masową skalę, a które mogą
urozmaicić nieco nasz jadłospis.
Pszenica zawiera wiele cennych wartości, ale niektóre inne zboża są od niej bogatsze. Na
przykład: porównując pszenicę do szeroko stosowanej przez nas gryki, której podstawowe parametry są
podobne (ilość białka albo błonnika), jednak w gryce znajdujemy większe bogactwo wielu ważnych dla
zdrowia substancji.
Magnez: pszenica 137mg, gryka 231mg
Potas: pszenica 363mg, gryka 460ng
Witamina B2: pszenica 0,135mg, gryka 0,425mg
Witamina B3: pszenica 4,957mg, gryka 7,02mg
Kwas pantotenowy: pszenica 0.603mg, gryka 1.233mg
Dlatego między innymi zrezygnowaliśmy z tego zboża. Bardzo nam też zależało, żeby produkty
były dostępne dla wszystkich, również dla osób, które z jakichś przyczyn mają bardziej restrykcyjną
dietę. Za to osoby, które spożywają na co dzień pszenicę nasze produkty na pewno urozmaicą dietę o
zboża, których rzadziej używają.
Na koniec chcielibyśmy bardzo mocno przestrzec przed ślepą wiarą w bezglutenowość. Często
żywność reklamowana jako bezglutenowa jest mocno przetworzona i bardzo złej jakości, dlatego trzeba
pamiętać żeby niezależnie od obecności w diecie pszenicy, jadłospis był możliwie urozmaicony i
naturalny.